Saturday, March 30, 2013

PARDUS 2013 HAZIR


Kamu, KOBÄ° ve özel sektörün kullanımına sunulan Pardus 2013, TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Yücel AltunbaÅŸak’ın katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı. Yeni sürüm ile birlikte Pardus'un web portalı ve çaÄŸrı merkezi de hizmete girdi.
2003 yılında baÅŸlatılan Pardus iÅŸletim sistemi, ÅŸimdiye kadar 5 ana ve 2 kurumsal sürümüyle kullanıcılarıyla buluÅŸtu. TÃœBÄ°TAK BÄ°LGEM bünyesinde yürütülen Pardus projesi, kamu kurumlarıyla yakın çalışma ortamı oluÅŸturulması amacıyla geçen yıl Ankara’daki TÃœBÄ°TAK Ulusal Akademik AÄŸ ve Bilgi Merkezi (ULAKBÄ°M) bünyesine taşındı. Kamu kurumları ve KOBÄ°'lerin güvenle kullanabileceÄŸi, yüksek performanslı, Türkçe destekli uygulamaların barındığı, sürekli güncel ve güvenli tutulan, düşük maliyetli, iÅŸlevsellik ve görselliÄŸin ön planda tutulduÄŸu bir iÅŸletim sistemi hedefleyen ULAKBÄ°M, Pardus 2013 sürümünü tamamladı. Pardus’un 2013 sürümü TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Yücel AltunbaÅŸak, ULAKBÄ°M Müdürü Ahmet Kaplan, Pardus Proje Yöneticisi Abdullah Erol’un katıldığı basın toplantısı ile tanıtıldı.
ULAKBÄ°M’in Bilkent’teki binasında düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. AltunbaÅŸak, 32 ve 64 bit mimarilerde paylaşılan kararlı sürümün kamu kurumları ve KOBÄ°'lere hitap ettiÄŸini açıkladı. Ev kullanıcıları içinde yazılım deposunda ihtiyaçlara cevap verebilecek çok sayıda yazılım bulunduÄŸunu belirten Prof. AltunbaÅŸak, ev kullanıcılarının kurumsal sürüm üzerine istedikleri uygulamaları ekleyerek özelleÅŸmiÅŸ iÅŸletim sistemine sahip olabileceklerini kaydetti.
Pardus’a GeçiÅŸ BaÅŸladı
Kamu kurumlarının güvenle kullandığı Pardus’un yeni sürümle birlikte daha fazla ilgi göreceÄŸini söyleyen Prof. AltunbaÅŸak, “Milli Savunma Bakanlığı yerel ağında 9 bin 500 kullanıcılı sistem Pardus'a taşındı. Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°ÅŸletmesi merkez ve çevre ofislerinde ÅŸu an için bin 500 bilgisayarın göçü tamamlandı. Yılsonuna kadar bu rakamın 3 bin 500 olması hedefleniyor. Genelkurmay BaÅŸkanlığı SaÄŸlık Komutanlığı geniÅŸ alan ağında yer alan yaklaşık 4 bin bilgisayarlık sistem ile analiz çalışmalarının baÅŸlatıldığı Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) bu yıl içinde Pardus’a geçiÅŸ baÅŸlayacak. Adalet Bakanlığı için de test ve uyarlama çalışmaları sürerken, TÃœRMOB ile mali müşavir ve muhasebecilerin kullanıma sunulmak üzere özel bir sürüm çalışması devam ediyor” dedi.
550 Bin Akıllı Tahtada Pardus Kullanılacak
FATÄ°H Projesi kapsamında 85 bin akıllı tahta üzerinde Pardus Ä°ÅŸletim Sistemi’nin yer aldığını hatırlatan Prof. AltunbaÅŸak, ilerleyen tarihlerde dağıtımı planlanan 550 bin akıllı tahtada Pardus’un kullanılacağını dile getirdi. Akıllı tahtaların yazılımsal yönetimi amacıyla uzaktan yönetim ve günce (Log) takibi konularında yazılım geliÅŸtirilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade ederek, Milli EÄŸitim Bakanlığı ile eÅŸ güdümlü çalışmalar kapsamında geliÅŸtirilen tüm uygulama ve içeriklerin Pardus üzerinde problemsiz çalıştığını belirtti.
“444 5 773 Danışma Hattı” Hizmete Girdi
Kamu kurumlarına Pardus ile ilgili destek ve çözüm sunulması amacıyla “444 5 773 Pardus Danışma Hattı”nın da hizmete girdiÄŸini dile getiren Prof. AltunbaÅŸak, ÅŸunları söyledi: “Danışma hattına ulaÅŸan öneri ve deÄŸerlendirmeler de yazılım ve yönetim ekibiyle paylaşılacak. Cevaplanamayan istekler ve bilgiler ise portal üzerine aktarılacak ve portal arkasında çalışan uzman mühendisler tarafından cevaplanacak. Danışma hattı mesai günlerinde 09.00-18.00 saatleri arasında hizmet verecek. Gelecek taleplere göre hizmet saatleri artırılacak”
TUBÄ°TAK

No comments:

Post a Comment